top of page

GENEL KÜLTÜR

-Hepiniz mebus olabilirsiniz, vekil olabilirsiniz. Hattâ reisicumhur olabilirsiniz, fakat sanatkâr olamazsınız.

NAZLI TANRIKULU

1101230324_400.jpg

Atatürk'ün Sanat Estetiği!

Cumhuriyetimizin 100. Yılı geride kalırken, Türkiye’nin dört bir yanında kutlamalar ve görsel şölen yapılırken birbirinden farklı Atatürk ve cumhuriyetimizi anlatan sergilerde yer aldı. Bunları geride bırakırken ve geleceğe doğru yürürken Atatürk’ün sanat anlayışı ve sanata bakışını biraz derleyip sizler ile paylaşmak istedim.  Zamanda bir yolculuğa ve Atatürk ve Sanat demeye ne dersiniz?

Atatürk, şiir ve edebiyat dışında müziğede büyük bir ilgi duymuştur. Şarkı ve türküleri dinlemekten büyük bir zevk alan Atatürk, zaman zaman okunan şarkılara eşlik etmiş, oynanan halk oyunlarına katılmıştır. Bazı Rumeli türküleri, onun sesinden notalara dökülmüş ve müzik repertuarımızda yer almıştır.  Atatürk, askerî ataşe olarak Sofya'da görevli bulunduğu dönemde çok sesli müziğe ilgi duymaya başlamıştır. Klâsik müzik konserlerine ve operalara giderek bu müzik türlerini tanıma fırsatı bulmuştur. Cumhuriyetin ilânından sonra, ülkemizde bu müzik türlerinin sevilmesini ve müzik kültürümüzde yer almasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalara önderlik etmiştir. Ülkemizde müzik sanatının gelişmesi için bütün olanaktan kullanmıştır. Sanatın, bir toplumun ilerlemesindeki öneminin ve vazgeçilmezliğinin bilincinde olan Atatürk, bu düşüncesini şu sözlerle ifade etmiştir: "Sanatsız kalan bir milletin hayat damarlarından biri kopmuş demektir."

46 müze ücretsiz ziyaret edilebilecek

Avrupa Müzeler Gecesi kapsamında 46 müze ziyaretçilerini ücretsiz ağırlayacak. 

Bu yıl Avrupa’da 19’uncusu, ülkemizde ise 18’incisi kutlanacak olan ‘Avrupa Müzeler Gecesi’ etkinliği kapsamında 18 Mayıs Perşembe günü aşağıda belirtilen müzeler kapanış saatlerinden itibaren 23:00’a kadar ücretsiz ziyaret edilebilecek.

 

HANGİ MÜZELER ZİYARETE AÇIK OLACAK? 

londyn-galeria-narodowa-the-national-gallery-04-202301-readyforboarding_pl.jpg
IMG-20230517-WA0002.jpg

Eren Eyüboğlu’nun sergisi 29 Mayıs’a kadar sürecek

Nefs galeri 9-29 Mayıs tarihleri arasında Eren Eyüboğlu'ndan bir seçki sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi içeriğini sanatçının eserlerini ve hayatını araştırarak sergide yer alacak eserlerin seçimini yavaş yavaş hayatımızın her alanına girmeye başlayan yapay zekâ tasarlayarak oluşturdu. Böylece vefatından 35 yıl sonra Eren Eyüboğlu'nun eserleri küratörlüğünü yapay zekânın yaptığı bir seçki ile sanatseverler ile buluşuyor.

nazlı foto.webp

Üç Yüzlü Ay Tanrıçası Hekate

Hekate, ay ve gece ile ilişkilendirilmiş bakire tanrıçadır.

Anadolu, antik dönemde birçok kült alanına ev sahipliği yapmış. Bunlardan bir tanesi de Lagina Hekate Kutsal Alanı. 

Lagina (Yunanca: Λαγίνα), Muğla'nın Yatağan ilçesinde, Karya devrine ait antik kent.

Tarihi ve turistik öneme sahip kent, Muğla ile Bodrum arasındaki kara yolu üzerinde, kara yolundan 8 km. içeride bulunan ve Yatağan ilçesine bağlı olan Turgut kasabası yakınlarında bulunur. Antik kentin bulunduğu kasabaya Muğlalılar, Lagina’dan bozma Leyne demektedir.

Son yıllarda yapılan çalışmalar neticesinde anlaşıldığına göre; aslında Lagina 11 km. uzağında bulunan Stratonikeia kentinin kutsal alanı olarak inşa edilmiştir. Stratonikeia özellikle görülmesi gereken Evliya Çelebi tarafından 1600 (70 sanırım) seyahatnamesinde yer almış. 2 bin yıllık kalıntılara Osmanlı köyü kurulmuş hala nar bahçeleri var, yer terk edilmiş durumda ve Giriş ücretsiz. Sınırsız bir kültür yaşanmışlıklara dokunmak, 3 bin yıllık yollarda yürümek ve Osmanlı evlerinde görülen binlerce yıllık evlere karışmış sütunlar.. Etkilenmemek mümkün değil….

Çanakkale Geçilmez

download.jpg
mardin-balonjpg_1622895573.jpg

"KULLARIN DAĞI"

Süryanicede "kulların dağı" anlamına gelen Tur Abdin, Süryani Ortodokslar için önemli bir bölge olup dinî ve kültürel merkezleridir. Yeryüzünde ayakta kalmış en eski Süryani Ortodoks Manastırı olan Mor Gabriel Manastırı da (Deyrulumur) bu bölgededir.

MÖ 9. yüzyılda Yeni Asur İmparatorluğu kralı II. Aşurnasirpal tarafından Diyarbakır'da dikilen Kurkh stelinde "Kaşiyari Dağları" olarak geçmektedir. Bu dağdaki geçit Nairi ülkesine düzenlenen harekâtta kullanılmıştır. İsmi, stel üzerinde iki kez şu şekilde geçmektedir:

Türkiye’deki Son Yıllarda ki En Önemli Arkeolojik Bulgular

!. Şanlıurfa Sayburç’ta ‘Leoparlı İnsan’ Sahnesi (Şanlıurfa)

2. Konya’da Roma Dönemine Ait Bir Tiyatro

3. Komana Pontika Antik Kenti’nde Bir Roma Kılıcı (Tokat)

4. Smyrna Tiyatrosunda Sanatçılara Özel Tuvalet (İzmir)

5.  Bukoleon Sarayı’nda nasıl öldüğü bilinmeyen iskeletler (İstanbul)

6- Satala Antik Kenti’nde gösterişli bir Urartu kemeri (Gümüşhane)

7. Çatalhöyük insanları, kıyafetlerini ağaç iç kabuğundan yapıyordu (Konya)

8. Babil tabletinde 3.700 Yıllık Uygulamalı Geometri Örneği

9.  Magnesia Antik Kenti’nde İhtişamlı Zeus Tapınağı (Aydın)

6 aphrodite.jpg
Sactan-hikayeler.jpg

5 BİN
KADIN SAÇINDAN OLUŞAN ‘TESPİH’

‘Saçtan Hikâyeler’ sergisinde 8.5 metrelik ‘Tespih’ yer alıyor. Yasemin Güzel’in kendi saçlarını kesmesiyle başladığı bu eser, Türkiye’nin her yerinden benzer hikâyeleri olan kadınların da desteğiyle ortaya çıktı. Sanatçının 6 yıllık çalışmasının ürünü olan, psikolojik ve fiziksel şiddete maruz kalmış 5 bin kadının saçından oluşan bu ‘tespih’, hem onların hikâyesinin bir parçası hem de anlatıcısı olarak izleyiciyle buluşuyor. Sergide ayrıca ziyaretçilerin kendi saçlarından bir parça ile hikâyelerini yazarak paylaşabilecekleri bir alan bulunuyor. İBB’nin restore ederek sanat galerisine dönüştürdüğü Bebek Sarnıcı, şiddete maruz kalan kadınların hikâyesinden esinlenen eserlere ev sahipliği yapıyor. Sanatçı Yasemin Güzel’in ‘Saçtan Hikâyeler’ başlıklı sergisi, kadına yönelik şiddete güncel sanat yoluyla dikkat çekiyor. 19 Şubat’ta misafirlerini ağırlamaya başlayan galeri, 31 Haziran’a kadar ücretsiz olarak gezilebilecek.

“NUH” SERGİSİNE BÜYÜK İLGİ

İSMAİL ACAR’DAN İSHAK PAŞA SARAYI’NA ÖZEL SERGİ

 

Ünlü ressam İsmail Acar’ın “Nuh” isimli sergisi, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan tarihi İshak Paşa Sarayı’nda açıldı. Toplam 40 eserin bulunduğu sergide İsmail Acar’ın Ağrı Dağı’na atfen yaptığı “Nuh” isimli resim ve dijital art çalışması büyük ilgi gördü.

 

Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde bulunan tarihi İshak Paşa Sarayı, sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaya devam ediyor. Geçtiğimiz yıl iş insanı Hikmet Eraslan tarafından gerçekleştirilen “İtalyan Ressamlar Doğubayazıt’ta Sergisi”nin ardından bu kez, dünyaca ünlü ressamımız İsmail Acar’ın “Nuh” isimli sergisi tarihi mekânda sanatserverler ile buluştu.

ismail acar sergisi - dogubayazit 2.JPG
bottom of page